Berichten uit de Dorpsraad van 9 februari 2024

  • Home
  • Nieuws
  • Berichten uit de Dorpsraad van 9 februari 2024
Winterwandeling
Lange lanen met statige bomen die in de verte oplossen achter een mistige, miezerige horizon. Stevige schoenen, regenkleding, modderpaden, winterwandeling. Winterwandeling over het Hoge Boekel in Lonneker. Hoewel, is het Hoge Boekel wel Lonneker? Volgens de gemeente al geruime tijd niet meer. Enschede-Oost, Noord Esmarke, daar valt het Hoge Boekel onder. Toch is er wel de Lonneker Markeweg, maar die naam verwijst weer naar vroegere tijden toen Lonneker nog een zelfstandige gemeente was. Voor het gevoel voelen de meeste bewoners tussen Hoge Boekelerweg en Lossersestraat zich echter horen bij Lonneker. Feitelijk ligt het nu anders. Wat maakt het uit, denkt u misschien. Toch wel. In 2016 bij de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Lonneker dreigde het Hoge Boekel buiten de aanleg te vallen. Is geen Lonneker oordeelde Reggefiber uit Rijssen, die de aanleg verzorgde. Na een hoop gepraat en gepolder kwam er toch een compromis en konden de meeste bewoners, met aanvullende voorwaarden toch meedoen aan de uitrol van glasfiber. Zo zie je maar wat lijntjes op de kaart soms betekenen.
Daar liepen we dus in het Hoge Boekel met glasfiber onder onze voeten in de regen. Een gerenommeerde horecaondernemer uit Lonneker had een prachtige winterwandeling uitgezet met onderweg, tegen betaling uiteraard, vier stops met een hapje en een drankje. Langs en over landgoederen liep de wandeling, zodat deelnemers de paden, lanen en wegen ten oosten van Lonneker goed konden leren kennen. Voor mij als dorpsraadlid was ik ook in de gelegenheid, verschillende door de Dorpsraad geplaatste zitbankjes aan o.a. Bonekampweg en Viekerveldweg te inspecteren in de winterse omstandigheden. Dat viel niet tegen. Ze stonden er goed bij. Na een laatste stop in de rijtuigenschuur bij de Lonneker Molen eindigden we weer op het Dorpsplein. Ondanks de regen een stukje promotie voor Lonneker.
 
AED’s
Helaas blijft een goede dekking met AED’s echt noodzakelijk. Hartfalen is nog steeds één van de belangrijkste oorzaken van overlijden. Wat is ook al weer een AED? Een AED is een Automatische Elektronische Defibrillator. Bij een hartstilstand stopt het hart meestal niet helemaal met kloppen, maar gaat het als het ware trillen, waardoor er geen bloed meer wordt rondgepompt en het lichaam dus geen zuurstof meer krijgt. Door met een AED een elektrische schok toe te dienen, wordt meestal het pompen van het hart weer op gang gebracht. Dit kan ook door reanimatie, een combinatie van hartmassage en beademing. Voor bediening van zowel de AED als het reanimeren is een training nodig. De Dorpsraad faciliteert de training voor het bedienen van AED’s en bewaakt of de dekking voor AED;’s in Lonneker op orde is. Let wel, de Dorpsraad bekostigt geen AED’s en betaalt geen trainingen, maar coördineert daarin wel. Veel zorgverzekeringen betalen wel de training voor AED’s.
Aanmelden: Uit de praktijk blijkt ons, dat meerdere mensen woonachtig in Lonneker via hun werkgever een AED-training hebben gehad maar niet zijn aangemeld bij Hartslagnu.nl. Dit betekent dat, ook al wonen ze op 30 m afstand van een AED en krijgt iemand b.v. op  50 m van hun huis een hartstilstand, ze niet via 112 worden opgeroepen voor directe assistentie. Het slachtoffer moet dan wachten op iemand die op grotere afstand woont. Dat is jammer en kan fataal zijn. Dus bent u bekwaam, zoals dat heet, meld u aan via Hartslagnu.nl, dan bent u inzetbaar in geval van nood. Lonneker heeft een sluitende dekking van AED’s volgens de normen van de Hartstichting. Desondanks zijn er buurten in het buitengebied, die graag een extra AED plaatsen, omdat de afstand tot een AED in het buitengebied nu eenmaal veel groter zijn dan binnen de bebouwde kom. Het Prins Bernhardpark is daar een voorbeeld van. Teveel opgeleide mensen zijn er nooit. Denkt u zich nuttig te kunnen maken door een training te volgen meld u dan aan bij info@dorpsraadlonneker.nl
Als laatste en belangrijkste: krijgt u te maken met een persoon met een hartstilstand, bel onmiddellijk 112. Bij 112 hebben ze een overzicht van alle AED’s en alle opgeleide mensen, woonachtig in de buurt van het voorval. 112 doet er direct een oproep uit aan die personen. Die zijn meestal sneller ter plaatse dan een ambu. Ga dus niet eerst zelf op zoek naar een AED of iets dergelijks, maar bel 112.
Wilt u weten waar de AED's in Lonneker zich bevinden? Want dat kan nooit kwaad. Kijk dan op deze pagina.
 
De Muzikale Koepeldagen Lonneker en de vernieuwde Jeugddorpsraad zullen volgende week aandacht krijgen en uiteraard de actualiteit die zich aandient.
 
Goodgoan en let ’n betje op mekaar,
 
Matthie Kroezen
Dorpsraad Lonneker
 
Share our website