Berichten uit de Dorpsraad van 8 september 2023

  • Home
  • Nieuws
  • Berichten uit de Dorpsraad van 8 september 2023
Ze zijn er weer! Wat….de zomerkoninkjes of de nieuwe haring?
Nee, de berichten uit de Dorpsraad. Zeven lange weken alleen mondelinge overlevering. Maar de kinderen gaan weer naar school, dus onze bezorgers zijn weer beschikbaar. Gelukkig, want ik heb u veel te vertellen. Maar eerst natuurlijk de vraag hoe u de vakantieperiode bent doorgekomen. Ver weg geweest naar exotische oorden of gewoon eind juli achter het raam naar de regen gekeken in Nederland? Ik hoop dat iedereen, hoe de weken ook zijn verlopen weer nieuwe energie heeft om tot de Kerst er weer vol tegenaan te gaan. Want energie hebben we nodig de komende weken. Er gebeurt veel in ons Dorp. Ik ga u zo goed mogelijk bijpraten, pak de agenda erbij en noteer data en tijdstippen van de volgende activiteiten en evenementen:
 
Als u dit leest zijn er afgelopen weekend al twee evenementen achter de rug. Het Oogstfeest bij de Lonneker Molen, dat nu in een heel speciaal daglicht staat, waarover hierna meer en de jubileumweek van LSV ivm hun 75 jarig bestaan. Op 10 september is de trekking geweest van de grote loterij en we weten nu wie er in een hybride Fiat 500 door Lonneker rijdt.
 
Dan de Lonneker Molen. Elders in het Dorpsblad kunt u er veel meer over lezen maar stem vooral op de Lonneker Molen in de Vriendenloterij. Samen met nog drie molens elders in Nederland is de Lonneker Molen genomineerd voor de grote Vriendenprijs. Elke stem levert 1 euro op voor de Molen en daarnaast heeft de Molen 25% kans om 100.000 euro te winnen als ze de meeste stemmen binnen weten te halen de komende maand. Stem dus via: www.molenprijs.nl/lonneker NIET VERGETEN!
Er zijn trouwens geen bezwaarschriften binnen gekomen tegen het nieuwe bestemmingsplan van de Molen, zodat op korte termijn de gemeenteraad het nieuwe bestemmingsplan kan vaststellen en de nieuwe educatieruimte gebouwd kan worden.
 
Week tegen de eenzaamheid
Lonneker participeert in dit landelijke project. Belangrijk voor nu maar ook in de toekomst. De Dorpsraad organiseert op woensdag 27 september 2023 om 19.30 uur in het Dorpshuis met ondersteuning van anderen uit het dorp, Saxion Hogeschool en Samen1Enschede een zeer leerzame avond over dit thema. Sluit aan die avond in uw eigen belang of dat van familie of buren. Noaberschap is omzien naar elkaar, een gezamenlijke verantwoordelijkheid. U kunt dan ook de nieuwe ontmoetingsruimte bekijken.
 
Ons Dorpshuis
Op dit moment zit ons Dorpshuis middenin een facelift. Zoals eerder vermeld heeft de gemeente de knoop doorgehakt en beslist dat het Dorpshuis Lonneker in ieder geval blijft bestaan tot 2035 als de pachtovereenkomst met de kerk afloopt. Daarna ontstaat er een geheel nieuwe situatie. Dat betekent dat het Dorpshuis toekomstbestendig gemaakt moet worden. De hele vakantieperiode is een groepje vrijwilligers uit het dorp met af en toe wat professionele hulp bezig geweest met de renovatie van het Dorpshuis. Eind oktober hopen we klaar te zijn. Dan is er een nieuwe ontmoetings- en barruimte gecreëerd door de kamer van het Digiplein bij de oude barruimte aan te trekken en een nieuwe vouwwand te plaatsen tussen grote zaal en nieuwe ontmoetingsruimte. De digi-activiteiten worden zoveel mogelijk geïntegreerd in de nieuwe activiteiten, zodat het mes aan twee kanten snijdt. In de hal is er een nieuwe toiletruimte gemaakt met nieuw sanitair en tevens is het toneel een meter groter geworden, zodat Excelsior meer opbergruimte heeft onder het toneel en meer stoelruimte op het toneel. Het biedt de Kameleon de mogelijkheid het toneel helemaal opnieuw in te richten met de wensen naar de toekomst. In de zaal komt een nieuwe vloer en nieuwe gordijnen, alle ramen worden vervangen van enkel glas naar dubbel glas en de zolder wordt helemaal geïsoleerd. Het Dorpshuis wordt van binnen helemaal opnieuw geschilderd in een geheel nieuwe kleurstelling. Laat u verrassen, het worden spannende kleuren. Die werkzaamheden betekenen improviseren in september en oktober, maar daarna is het weer helemaal Spic en Span.

AZC Vliegveld
Sinds maandag 24 juli zijn er weer asielzoekers gehuisvest in hangers en tenten op het evenemententerrein van het Vliegveld Twente. In totaal kunnen er plm 550 mensen tijdelijk wonen. Er is goed overleg tussen noabers van het Vliegveld, de Dorpsraad en de gemeente en het COA. Buiten het feit dat mensen zich zorgen maken dat groepjes slecht zichtbare asielzoekers in het donker over Oude Deventerweg en Vliegveldweg lopen zijn er geen belangrijke incidenten geweest. Het gemeentebestuur heeft toegezegd dat zo goed als zeker in september 2023 de locatie van het definitieve AZC wordt bekendgemaakt.
 
Ik sluit voor deze week af met kom op zaterdag 16 september tussen 14.00 en 15.30 uur naar de Kinderkledingbeurs in het Dorpshuis. Brengen en halen van kleding. Beide is mogelijk.
 
Volgende week nog veel meer nieuws, maar voor nu
 
Good Goan,
 
Matthie Kroezen, Dorpsraad Lonneker
 
Share our website