Berichten uit de Dorpsraad van 8 december 2023

  • Home
  • Nieuws
  • Berichten uit de Dorpsraad van 8 december 2023
Heeft u allemaal de Goedheiligman uitgezwaaid, want hij is alweer vertrokken. Al dan niet kwistig strooiend met cadeautjes verdween hij achter de stuwwallen en essen uit Twente. Misschien is ie ook nog even langs geweest bij onze verkenner in Den Haag om ook daar ook met wijze woorden te strooien. Want dat zullen ze daar wel nodig hebben de komende tijd. Wàt er ook tevoorschijn wordt getoverd, want toverkracht zal nodig zijn, ik wens ze in ieder geval veel succes. Dan wachten we nu op die andere grijsaard in een rood pak. De witte schimmel wordt ingeruild voor een span rendieren en het: Hoor, wie klopt daar kinderen voor Stille nacht, Heilige nacht. Santa Claus of beter de Kerstman is onderweg. Ook hij strooit tegenwoordig gul met cadeautjes, tot genoegen van de verzamelde middenstand, want ook daar moet de kachel blijven branden, niet waar?

Vliegveld Twenthe Evenementen (VTE) en de gemeente Enschede kregen een minder mooi cadeau niet van Sinterklaas maar van de Raad van State. Ook het tweede bestemmingsplan dat voor het evenementendeel van het vliegveld was opgesteld is door de RvS vernietigd. De berekening van de (toekomstige) stikstofuitstoot klopte niet heel kort gezegd. Alleen in Hangar 11 en op het direct omliggend deel van het terrein mogen nog evenementen worden gehouden op basis van het wel vastgestelde projectafwijkingsbesluit voor dat deel van het terrein. Een bizarre situatie, maar wel allemaal mensenwerk. Misschien zijn we met z’n allen toch iets minder slim dan we denken. Hoe nu verder? De directeur van VTE denkt dat als de uitstoot van stikstof 0,0 is er wel evenementen mogen worden georganiseerd. Maar als er volgens mij ook maar één auto naar het terrein rijdt is de uitstoot al geen 0,0 meer. Hoe nu verder dus? Tom Poes bedenk een list, zou Ollie B. Bommel zeggen. Maar waar is Tom Poes? Ik heb hem al een tijdje niet meer gezien. Hoe en met welke evenementen het terrein nu het komende jaar gevuld kan en mag worden zal wel weer een strijd worden van juristen. Is er toch nog een partij die er wel bij vaart. De Dorpsraad zal de komende tijd het oor eens te luister leggen bij alle partijen, zodat wij u op de hoogte kunnen houden van de voortgang en mogelijke oplossingen.

Recreatiewoningen (lodges) in het buitengebied
Vorige week berichtte ik u al dat de gemeenteraad op 4 december mogelijk een besluit zou nemen over de lodges rond de Roolvink-es. Welnu, dat heeft ze gedaan. Met een heel ruime meerderheid heeft de raad een verklaring van geen bedenkingen afgegeven en kan de procedure in gang worden gezet. Omwonenden en andere belanghebbenden kunnen tussen nu en zes weken een zienswijze van bezwaar of juist ondersteuning indienen. Zoals eerder hier vermeld is het de taak van de Dorpsraad vooral naar de procedure en de zorgvuldigheid te kijken. En dan vooral kijkend naar de rol van de gemeente in deze. We hebben eerder opgemerkt dat vooral de wijze van communicatie en het ontbreken van duidelijke criteria heeft bijgedragen aan alle verschillen van mening tussen omwonenden en de gemeente. Het verbaasde ons ten zeerste dat er nu opeens gesproken werd van een uitzondering. Een uitzondering waarop, en waarom alleen hier? Ook de manier waarop met participatie wordt omgegaan verdient het om goed tegen het licht gehouden te worden. Ook daar hebben we het eerder met de wethouder over gehad. Nog drie weken en dan wordt per 1-1-2024 de nieuwe Omgevingswet van kracht met het daaraan gekoppelde nieuwe digitale systeem van registratie en vergunningverlening. We zullen informeren bij de gemeente of Enschede er klaar voor is.

Kerstactiviteiten
Met enige verwondering lees ik in de krant dat in onze buurgemeente Hengelo horecabazen boos zijn dat ze op Kerstavond 24 december, ook nog op een zondag dit jaar, om 23 uur de kroeg moeten sluiten. Kennelijk is het idee ontstaan dat er dit jaar vanaf vrijdag 22 december t/m 26 december gefeest moet worden. Wel of niet religieus, Kerst is zo’n moment in het jaar om eens tot rust te komen. Niet altijd in de turbostand maar aandacht voor je familie en de medemens en niet steeds ikke, ikke, ikke. Gelukkig begrijpen de Hill Billymannen in ons dorp dat ook. Ze zijn niet vies van een feestje, maar organiseren op zaterdag 23 december het Hill Billy Christmas op het Dorpsplein voor de kerk, met Kerstmuziek, Glühwein en een kleine Kerstmarkt. Zo kan het ook. Als u dan nog energie over hebt, kunt u op zondag 24 december een Kerstwandeling maken met een hapje en een drankje onderweg en kan Kerstmis beginnen.
Volgende week gaan we het jaar al weer afsluiten. Tot dan.

Goodgoan en let ’n betje op mekaar
 
Matthie Kroezen,
Dorpsraad Lonneker
 
Share our website