Berichten uit de Dorpsraad van 5 januari 2024

  • Home
  • Nieuws
  • Berichten uit de Dorpsraad van 5 januari 2024
Daar is hij weer. Het nieuwe jaar. Er is geen ontkomen aan. Het oude jaar is nog niet weg of het nieuwe jaar kijkt je grijnzend aan. Daar ben ik en ik ga het hele jaar niet meer weg. Daar kan niemand iets aan veranderen. Hoewel als kind dacht ik al, als je nou om één minuut voor middernacht op 31 december in een vliegtuig met de snelheid van de draaiing van de aarde met de tijd meevliegt in het donker, blijft het in het vliegtuig dan altijd 31 december? Wat denkt u?
Trouwens natuurlijk de beste wensen voor dit nieuwe jaar, 2024, waarvan niemand weet wat het ons zal brengen. Hopelijk veel voorspoed. Hoewel wat voor de één goed is, is soms voor de ander slecht. Een heel gezond 2024 voor iedereen dan maar, daar kan niemand op tegen zijn.
 
Op en um ’n Bölt besteet 50 joar!
Om maar met de deur in huis te vallen en u zult het al hebben opgemerkt: Dit zeer bijzondere Dorpsblad Op en um ’n Bölt (het boekje) bestaat dit jaar op de kop af 50 jaren. 1974 Was het jaar dat Nederland de WK-voetbal van Duitsland verloor maar ook het jaar van het einde van de dictaturen in Portugal en Griekenland. ABBA wint voor de eerste keer het Eurovisiesongfestival met Waterloo en in Nederland zong iedereen “het is weer voorbij die mooie zomer” en in Lonneker verschijnt voor het eerst een bijzonder boekje geheten: “Op en um’n Bölt”. Het bestuur en de redactie weten veel meer van die beginperiode. Ik woonde toen nog niet in Lonneker. Ik weet veel meer over die laatste tien jaren en met name vanaf 2016, toen ik de redactie vroeg of het goed was dat de Dorpsraad frequent een stukje zou schrijven over de zaken waar de Dorpsraad mee te maken had in het dorp en met de gemeente. Dat mocht gelukkig. Zo ontstond er een soort wekelijkse column in het Dorpsblad waarin verslag werd gedaan van het wel en wee in Lonneker. Prachtig dat zoiets mogelijk gemaakt wordt. Want het is nogal iets, elke week met uitzondering van de schoolvakanties een papieren Dorpsblad uitgeven, hardcopy heet dat tegenwoordig. Een heel dik applaus voor bestuur en redactie die dat nu al 50 jaren voor elkaar krijgt. Hoe bijzonder zo’n papieren weekblad is merkten we recent in Boekelo. We hadden overleg met de Dorpsraad Boekelo over de markten en we kregen het over communicatie. Toen we vertelden dat onze papieren Op en um ’n Bölt elke week verschijnt in een oplage van ongeveer 900, die door Lonneker schoolkinderen en een aantal andere vrijwilligers bij de abonnees in de bus wordt gedaan, keken ze ons ongelovig aan. Zelf heeft Boekelo een weliswaar mooie digitale versie, die maandelijks verschijnt. Maar elke week, hoe doen jullie dat? Nou simpel. Het gaat ongeveer zo: op vrijdag voor 12 uur alle kopij verzamelen, dan alles op vrijdagmiddag en zaterdag selecteren en samenstellen door de redacteur van dienst, dan op zondag door de 2e redacteur alles controleren en drukklaar maken, op maandag naar de drukker, op dinsdag drukken en op woensdag bezorgen. Maar…een papieren dorpsblad begint inderdaad een unicum te worden in Nederland, maar uitzonderingen bevestigen de regel. Een hele dikke felicitatie waard. Natuurlijk zouden bestuur en redactie op 7 januari 2024 op de nieuwjaarsreceptie van de Dorpsraad een bronzen Droadneagel uitgereikt hebben gekregen, ware het niet dat die actie door de vorige Dorpsraad in 2014 al is uitgevoerd. En helaas… zilveren Droadneagels bestaan (nog) niet. Bloemen en eeuwige roem is wat bestuur en redactie ten deel valt. Mogen jullie nog vele jaren doorgaan om het dorp een podium te bieden voor al wat er leeft in het dorp. Nogmaals gefeliciteerd.
 
De huiskamer van Lonneker
Zoals eerder vermeld in het Dorpsblad start voorzichtig met ingang van dinsdag 16 januari op elke dinsdag, woensdag en vrijdag de Huiskamer van Lonneker in het Dorpshuis. Het is een huiskamer waar iedereen tussen 10 en 12 uur even kan binnenlopen voor een praatje en een kop koffie of thee. Voorlopig is dat kopje gratis. Oh ja, als u een spelletje wilt spelen mag dat ook en als u vragen hebt over een digitaal probleem dan is er ook iemand om u te helpen. We zien u graag in de loop van deze of komende maanden. Tot ziens.
 
Natuurlodges bij de Roolvink-es
Laten we proberen om niet de emoties de overhand te laten krijgen bij dit plan. Het traject is helaas niet gelopen zoals iedereen had gehoopt. Maar de gemeenteraad heeft 4 december 2023 besloten dat het traject verder mag en de gemeente heeft het ontwerpbesluit voor de omgevingsvergunning op 20 december 2023 ter visie gelegd. Dit betekent dat er tot en met 31 januari 2024 een zienswijze kan worden ingediend bij B&W of u het eens of oneens bent met dit ontwerpbesluit. Dit kan schriftelijk maar mag ook mondeling bij mevr. E.Deijk van de gemeente. Via 06-43844130 kunt u een afspraak maken. Laten we de uitkomst van de bezwarencommissie afwachten. Daarna is er de gang naar de Raad van State voor diegenen die het niet eens zijn met de uitkomst van de bezwarencommissie. Die uitspraak is bindend.  
 
Good goan en let ’n betje op mekaar,
 
Matthie Kroezen
Dorpsraad Lonneker
 
Share our website