Berichten uit de Dorpsraad van 4 oktober 2024

  • Home
  • Nieuws
  • Berichten uit de Dorpsraad van 4 oktober 2024
De Lönneker Droadneagel
Volgens de website van de Dorpsraad Lonneker is de eerste Droadneagel uitgereikt in 2003 aan de Boeske Keals in de persoon van Jan Beernink. Zonder onderbreking is die toen gestarte traditie jaarlijks voorgezet. De Droadneagel is een heel mooie onderscheiding, die je niet zomaar krijgt. Je moet er heel wat voor gedaan hebben. Ter illustratie, er zijn in Lonneker sinds 2003 meer Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt dan Droadneagels. Dat zegt genoeg.
De regels voor de uitreiking zeggen het volgende:
“Ieder jaar wordt tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Dorpsraad de Lonneker Droadneagel uitgereikt. Het is een mooie gelegenheid om een bijzondere Lonnekernaar te eren. De Lonneker Droadneagel wordt door de Dorpsraad toegekend aan personen die zich gedurende langere tijd en vaak op bescheiden wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Lonneker gemeenschap.
Rond november van ieder jaar gaat de Dorpsraad zich weer beraden over wie de volgende Droadneagel moet krijgen.“
Daarbij kunnen we uw hulp goed gebruiken: kent u iemand die volgens u in aanmerking zou moeten komen? Wij horen het graag van u. Een goed gemotiveerde voordracht kunt u sturen naar info@dorpsraadlonneker.nl
In 2023 was het een moeilijke afweging voor de Dorpsraad. Er waren meerdere zeer geschikte kandidaten. Kandidaten die vorig jaar zijn aangemeld hoeven daarom niet opnieuw te worden aangemeld. Die zitten in portefeuille. Nieuwe kandidaten zijn echter zeer welkom.
 
Wonen in Lonneker
Gezien het feit dat in het Dorpsambitieplan wonen op één is gesteld door de inwoners van Lonneker zet de Dorpsraad zich daar ook extra voor in.
Laten we met het meest actuele beginnen: De voormalige seniorenwoningen achter de muziekkoepel.
Recent schreef ik over de langzame verloedering van het wijkje achter de muziekkoepel. Er dreigt daar langzaam hetzelfde te gebeuren als met o.a. Het Achtervoort is gebeurd. Daarnaast is het schrijnende tekort aan geschikte seniorenwoningen in Lonneker, een punt van voortdurende aandacht. Op voorstel van Ton ten Vergert van de gemeenteraad is er op woensdag 2 oktober een overleg geweest met Domijn, de gemeente en de Dorpsraad. Achteraf gezien een heel positief overleg. Domijn beheert in Lonneker meer dan 130 woningen waarvan er naar hun zeggen 78 geschikt zijn als seniorenwoningen. Een analyse op korte termijn moet duidelijkheid geven hoeveel woningen daadwerkelijk bewoond worden door senioren en hoe de bezetting van de andere woningen is. Domijn hanteert echter geen label 65+ voor hun woningen in Lonneker. In principe mag iedereen inschrijven en meeloten voor vrijkomende woningen. Domijn bleek echter wel bereid om voor een X-aantal woningen in Lonneker opnieuw het label 65+ in te voeren. Voor hoeveel woningen en op welke locaties precies is een punt van nader overleg. Maar het zou al wel op relatief korte termijn kunnen worden ingevoerd. Nieuwbouw of optopping van woningen, dat laatste is een 2e verdieping bouwen op bestaande woningen met alleen begane grond is niet aan de orde volgens Domijn. Dat heeft vooral te maken met het gebrek aan financiën. Binnen een maand verwachten we meer duidelijkheid over het opnieuw invoeren van het 65+ label. U hoort van ons.

Als we ons blijven begeven in het milieu van de grijze kapsels moet ook het overleg vermeld worden met Hof Enschede. Wat en wie is Hof Enschede? Hun eigen website zegt daarover onder meer het volgende:
“De vereniging Hof Enschede is opgericht op 10 december 2020 met als doel het realiseren van clusters van woningen voor ouderen vanaf 55 jaar. We koersen daarbij op ouderen met een actieve levenshouding die openstaan voor het verlenen of ontvangen van noaberhulp. Onder noaberhulp verstaan we het al dan niet tijdelijk verrichten van hand- en spandiensten zoals het doen van een boodschap, het uitlaten van de hond of het meewerken aan het onderhoud van de gemeenschappelijke tuin of het complex. Onder noaberhulp verstaan we nadrukkelijk niet het verlenen van mantelzorg of het overnemen van het werk van professionele hulpverleningsinstanties.
We streven naar de bouw van duurzame en energie-neutrale woningen die levensloopbestendig zijn. Ook bestaande bouw die hiervoor geschikt te maken is, komt in aanmerking.
Voor wat betreft de financiering van de hofjes gaan we uit van een mix van sociale huur, middenhuur en koopwoningen. Op grond van inkomen wordt zo niemand uitgesloten. Behoor je tot de doelgroep en spreekt actief noaberschap je aan, dan ben je in principe welkom.”

Hof Enschede is vooral op zoek naar locaties. Een locatie moet een grootte hebben van plm 6.000 m2. Dat is niet gering. Een locatie die gemeente Enschede en Hof in beeld hadden ligt binnen de groene long tussen Enschede en Lonneker en te ver van Lonneker en wordt door de Dorpsraad daarom niet geschikt bevonden. Nader overleg volgt.
 
Leu, goodgoan en let ’n betje op mekaar
 
Matthie Kroezen
Dorpsraad Lonneker
 
 
Share our website