Berichten uit de Dorpsraad van 27 oktober 2023

  • Home
  • Nieuws
  • Berichten uit de Dorpsraad van 27 oktober 2023
Verkiezingen in de herfst
Er valt op geen enkele manier meer te ontkennen dat het herfst is. Triest, mistig, regenachtig en de dagen worden korter. De bladeren vallen en de zomertijd is weer voorbij. ’s Morgens is het een uur eerder licht en ’s avonds een uur eerder donker, tot zondag 31 maart 2024, dan begint de nieuwe zomertijd. De wisseling der seizoenen en de opvolging in jaren. Steeds weer. Op 22 november verkiezingen voor de Tweede Kamer. Keuze genoeg. Liefst 26 partijen nemen deel aan de Tweede Kamerverkiezing van 22 november 2023. Er nemen in totaal 1126 kandidaten deel. 20 partijen nemen deel in alle 20 kieskringen, 6 partijen nemen niet in alle kieskringen deel. Aan de Tweede Kamerverkiezing van 2021 deden 37 partijen mee en 1579 kandidaten. We zijn dus weer behoorlijk aan het matigen ten opzichte van 2021. Weet u al waar u op stemt? Zo niet, dat is de Stemwijzer en het Kieskompas een handig hulpmiddel. Hulpmiddel, want zelf nadenken en afwegen is ook niet verkeerd. Na 22 november weten we waarop u heeft gekozen en gaan de partijen op zoek naar werkbare coalities. We wachten af.

De Lönneker Droadneagel
Er zijn inmiddels al weer nominaties binnengekomen. Het mooie daarvan is, dat eigenlijk elke genomineerde wel recht zou hebben om geëerd te worden. Het vervelende daarvan is tevens dat elk jaar de Droadneagel maar eenmaal wordt uitgereikt, met af en toe een uitzondering in bijzondere gevallen. Het mooie van meerdere nominaties is ook dat we dan vaak ook al iemand hebben voor volgend jaar. Die houden we dan in portefeuille zoals dat heet. Maar u kunt nog steeds namen met onderbouwing inzenden naar de Dorpsraad. Pas in december wordt er in de Dorpsraad gestemd op de verschillende kandidaten.

Activiteit Noaberschap studenten Saxion
Het volgende berichtje kwam binnen bij Veronique van de Dorpsraad:
Wij zijn Sanne, Jisse, Mathijs en Femke, wij willen een activiteit organiseren in Lonneker in het kader van onze opleiding. Wij hebben een concreet plan! In overleg met Truus Engbers mogen wij woensdag 15 november een activiteit organiseren in het parochiecentrum de Jacobusschelp. De planning staat hieronder vermeld
-14.00/14.30 inloop + kopje koffie/thee
-14.30 bewegingsoefeningen (fysio heb ik hiervoor benaderd)
-15.00 spelletjes (deze moeten we nog bedenken)
-15.30/15.45 afsluiting
Wij hebben nu een flyer/poster gemaakt, die wij graag willen gaan ophangen bij de Spar en op andere plekken. Laatst hadden wij afgesproken dat ik jouw op de hoogte zou houden, vandaar dit appje! Nieuwsgierig en die middag toch niets om handen? Wees welkom op de 15e november.


Een tegen Eenzaamheid
De verdere voorbereidingen lopen naar wens. Na de succesvolle kick-off in het Dorpshuis op 27 september wordt er hard gewerkt om het tot een succes te maken. De nieuwe ontmoetingsruimte in het Dorpshuis wordt momenteel geschilderd, meubels zijn uitgezocht. Er worden ook voorbereidingen getroffen voor een digitaal platform, want eenzaamheid is niet iets dat is voorbehouden aan hoogbejaarden. Ook onder jonge(re) mensen komt eenzaamheid voor. We willen graag iedereen die daar behoefte aan heeft bereiken, ook via social media, ongeacht leeftijd. Tegelijk willen we via het Digipunt in de ontmoetingsruimte ouderen digitaal vaardiger maken, zodat ze ook zo goed mogelijk deel kunnen blijven uitmaken van de digitale wereld (als ze dat willen) In de loop van de maand meer hierover.

Voortgang renovatie Dorpshuis
Het mooiste bewaar ik tot het laatst
In de eerste plaats dank aan de gemeente Enschede dat ze zo hun best hebben gedaan om financiën vrij te maken voor die renovatie. Nadat duidelijk was dat de verduurzaming en groot onderhoud door de afdeling Vastgoed van de gemeente bekostigd zou worden, kregen we deze week bericht dat via het stadsdeel Noord vanuit Welzijn ook subsidie zou komen voor noodzakelijke vernieuwingen aan inrichting, meubels en gordijnen.
Dank aan wethouder Kampman, stadsdeelmanager Inge Stegman maar vooral ook wijkregisseur Nick ter Brake, die zich daarvoor behoorlijk hebben ingespannen.
Die inrichting betreft niet alleen de nieuwe ontmoetingsruimte, maar ook de grote zaal en eigenlijk het hele Dorpshuis. De renovatie vordert prima. Het streven is nog steeds om dit jaar alles klaar te hebben. Het lijkt er wel op dat dat gaat lukken. De afgelopen weken is door vrijwilligers de hele zolder van het Dorpshuis van isolatie voorzien. Meer dan 200 m2, 18 cm dikke glaswoldekens zijn aangebracht evenals tientallen meters CV-leidingisolatie. Zo zitten we er hopelijk warmpjes bij komende winter.
 
Goodgoan en let ’n betje op mekaar
 
Matthie Kroezen
Dorpsraad Lonneker
Share our website