Berichten uit de Dorpsraad van 26 mei 2023

  • Home
  • Nieuws
  • Berichten uit de Dorpsraad van 26 mei 2023
De nieuwe lodges in Lonneker zijn een verrijking voor het dorp
  1. Eens, nu kunnen er meer mensen van de omgeving genieten
  2. Ik zou niet blij worden van zo’n lodge vlakbij mijn huis
  3. Zolang er geen grote camping wordt gebouwd, kan dit prima
Aldus de stelling in TC Tubantia van vrijdag 26 mei. De regionale pers heeft zich dus ook verdiept in de ontwikkelingen. De uitkomst van de stellingen is nog niet bekend als ik dit schrijf.
We hebben er al een paar keer over geschreven. De impasse die is ontstaan op de Roolvink Es, in het gebied begrensd door Oude Deventerweg, Beuvinkweg en Wiefkerpad. Wie heeft er gelijk als je allebei gelijk hebt? De ondernemers van zorgboerderij de Rökker of de noabers van de Rökker? De Rökker heeft een innovatief plan, tegemoetkomend aan de ontwikkelingen die vanuit natuur en milieu worden gevraagd, binnen de kaders van de huidige wetten en regelingen. De noabers hebben geen voordeel van dit plan, maar ondervinden wel nadelen. Wie heeft gelijk?
Voor de Dorpsraad Lonneker is toetsing niet mogelijk omdat de criteria voor akkoordverklaring voor de vergunning heel vaag en subjectief zijn. Het belangrijkste criterium is dat het plan moet passen in de omgeving. Ambtelijk wordt door de gemeente Enschede bepaald door o.a. landschapsarchitect en projectmanager of er sprake is van passendheid. Er zijn weinig harde criteria, niet over afstand tot bewoonde bebouwing van derden, niet over de hoogte van de lodges, terwijl dat nu juist de twistpunten zijn. De noabers hadden op woensdag 24 mei de politici van de Stadsdeelcommissie Noord in het Dorpshuis uitgenodigd om hun standpunt nogmaals toe te lichten. Daar is ruim gehoor aan gegeven. TC Tubantia heeft daar ruim over bericht in de krant van 26 mei. Tevens kwam Tubantia tot bovenstaande stellingen. Het is als met een recept voor een nieuw gerecht. De kok heeft er ontzettend zijn best op gedaan. Hij is heel tevreden en een deel van de gasten vind het heerlijk. Andere gasten walgen ervan. Is het gerecht dan lekker of niet lekker? Daar kun je geen antwoord op geven want het is subjectief. Zoals nu bekend komt het voorstel voor de lodges van de Rökker op dinsdag 6 juni op de agenda van de Stadsdeelcommissie Noord. Het laatste woord is dan aan de politici hoe met deze impasse wordt omgegaan.
 
Kunst, cultuur en natuur
Het was en is een drukke tijd in Lonneker. Op 25 mei zat ik ’s avonds met nog duizend anderen in Hangar 11 bij 'De vergeten Twentse lente'. Mooie decors, een beetje ingewikkeld verhaal, heel mooi spel en prachtige liedjes geschreven door Boudewijn de Groot. Gebracht deels in onze streektaal Twents. Het was genieten. Of je wel of niet van dergelijke producties houdt, het heeft absoluut meerwaarde. Op 26 mei was de opening van een nieuwe expositie in onze eigen piepkleine Galerie Uninoir en tevens de opening van de Nieuwe Kunstroute KunstenLandschap Lonneker van 27 t/m 29 mei. Dan was er de start van de Roparun op 27 mei eveneens op Vliegveld Twente met duizenden deelnemers en daarna de feestweek Lonneker van 1 t/m 4 juni met o.a. kermis, muziek, Lonneker Preuft en Wielercriterium. En als je hier allemaal niet van houdt, ga je lekker wandelen in Hof Espelo, weg van alle drukte. Waarom gaan mensen ver weg op vakantie? Lonneker heeft alles, het is een bundeling van energie die zich doet kennen in verschillende vormen van cultuur, kunst, muziek, sport en natuur.
 
Lonneker 2030
De studenten van Saxion hebben verdere informatie verzameld tijdens de feestweek voor Lonneker 2030. Wat wil Lonneker? Het gaat toch nog wel spannend worden wat de uitkomsten zullen worden, omdat de meningen hier en daar ver uiteen lopen. We doen ons uiterste best dit onderwerp af te ronden nog voor de zomervakantie.
 
Toekomst Dorpshuis
Dinsdag 30 mei is er weer overleg met de gemeente over de renovatie van het Dorpshuis. Tekeningen voor een kleine verbouwing zijn klaar, het nieuwe kleurschema is klaar, het aantal toiletten wordt uitgebreid, de bar wordt aangepast en de piketten voor de inrichting van de tijdelijke parkeerplaats achter het Dorpshuis staan in de grond. Hopelijk krijgt alles dit jaar z’n beslag. Binnenkort meer hierover.
 
Leu, Goodgoan en pas ’n betje op mekaar,

Dorpsraad Lonneker
Matthie Kroezen
 
Share our website