Berichten uit de Dorpsraad van 24 mei 2024

  • Home
  • Nieuws
  • Berichten uit de Dorpsraad van 24 mei 2024
Wij fietsten de route van KunstenLandschap Lonneker, mijn vrouw en ik en stopten bij nr 3 op een erf aan de Bergweg. Atelier de Rökker, Art Brut gaf de catalogus aan. We plaatsen de fietsen in het daarvoor bedoelde vak en wandelden het erf op. Direct links vooraan zat een vrolijk kijkende jongeman aan een tafeltje, waar een stapeltje, naar later bleek, dichtbundels op lag. Hij keek ons strak aan en zei enigszins staccato: “Mag..ik..u..een..gedicht..voorlezen”? Natuurlijk mocht dat. Hij schraapte zijn keel en begon:
 
Oorlog is stom
Ik vraag me steeds af waarom
het gaat om geloof geld of macht
maar het is de leider die lacht
de mensen vluchten uit hun huis
of zijn nu alleen
waarom zijn de mensen soms zo gemeen
en doen ze elkaar pijn
gelukkig zijn er ook mensen die helpen
dat is fijn
als mensen niet discrimineren niet oordelen
en elkaar in waarde laten
dan zal er altijd vrede zijn

 
De jongeman heet Sebastiaan Koch en heeft een beperking. Hij schrijft gedichten en maakt er veelkleurige tekeningen bij. Die worden nu in een bundel uitgebracht. Wij kochten er een. Sebastiaan zei erbij: “Dat geld is niet allemaal voor mij hoor, de uitgever moet ook betaald worden.
 
Ik moest onmiddellijk aan deze ontmoeting denken toen we als Dorpsraad op 23 mei twee brieven kregen. Eén van de gemeente Enschede en één van de Provincie Overijssel. De brief van de gemeente Enschede ging over de formele reactie van het COA over het niet tijdig klaar zijn van het nieuwe AZC aan de Parkweg. Daardoor kunnen de 550 asielzoekers die nu op het vliegveld verblijven niet eind juli verhuizen naar hun definitieve opvang. Ik schreef daar vorige week uitgebreid over. B&W wil de vergunning voor verblijf op het vliegveld niet verlengen, hoewel het COA zegt dat er geen absolute datum is genoemd, maar alleen een uiterste inspanning gedaan moet worden om die datum te halen. Het woord is nu aan de gemeenteraad op 27 mei. Als u dit leest is daar meer over bekend.
De tweede brief van 14 mei 2024 was van de Provincie gericht aan de Commissie Regionaal Overleg Airport Twente (CROTA). De dorpsraad heeft daarin zitting. De strekking was dat Defensie momenteel onderzoekt of vliegveld Twente reserveluchthaven kan worden voor jachtvliegtuigen en of er een zg dirtstrip (onverharde landingsbaan) aangelegd kan worden voor oefenvluchten voor diezelfde vliegtuigen. De provincie omarmt het verzoek omdat het geld in het laadje brengt. Het vliegveld draait nu met dik verlies dat door Provincie Overijssel en gemeente Enschede met belastinggeld gecompenseerd moet worden. Ik herinner mij de recente woorden van wethouder Diepemaat op vragen van de Dorpsraad of er ook weer jachtvliegtuigen terug zouden kunnen komen. “Dat is niet aan de orde, want de huidige bestemmingsplannen voorzien daar absoluut niet in”, was het antwoord. Binnen defensie lag deze brief toen al klaar. Ik weet dat er heel verschillend gedacht wordt over beide hierboven genoemde onderwerpen en als Dorpsraad proberen we zo neutraal mogelijk te blijven en vooral te kijken naar datgene waarvoor we zijn aangesteld: “het ontwikkelen en stimuleren en deelnemen aan activiteiten die gericht zijn op het verbeteren van de leefbaarheid, het woonklimaat en het welzijn in het dorp Lonneker en omstreken”.
Terugdenkend aan het gedicht van Sebastiaan vraag ik me af, wie er nu eigenlijk een beperking heeft, Sebastiaan of wij? Oorlog is een verdienmodel, vergeet dat niet.
Wordt vervolgd.

Muziekzondag in Lonneker
Tegelijk met de Kunstroute startte ook het nieuwe initiatief de Lonneker Muziekzondagen vanuit de muziekkoepel in Lonneker op zondag 19 mei. ’s Morgens met een lekker zonnetje en optredens van singer/songwriter Nina Wood en de band Kiespijn en zo’n honderd mensen die voor langere of kortere tijd kwamen luisteren. Precies zoals het bedoeld was. Toen kwam het KNMI met de boodschap Code Geel voor Overijssel ’s middags. Dat hebben zowel wij als de Kunstroute gemerkt. Er was veel regen voorspeld. Gelukkig viel er niet meer dan 1 à 2 mm in Lonneker, maar de mensen bleven weg. Een groepje diehards zat onder de paraplu naar de toch wel heel goede Merlijn DeWasme met band te luisteren. Al met al toch een bemoedigend begin dat smaakt naar meer.
 
En of het allemaal niet op kon dat weekend hoorden we ook nog in de verte op Penninkskotten de motoren ronken van de autorodeo en maten de sterkste trekkers de krachten met elkaar. Never a dull moment in Lonneker.
 
Ondertussen is ook de feestweek weer achter de rug, de kermis opgeruimd en het Dorpshuis heropend. Daarover volgende week allemaal meer.
 
Leu, goodgoan en let ’n betje op mekaar
 
Matthie Kroezen
Dorpsraad Lonneker
 
 
Share our website