Berichten uit de Dorpsraad van 21 juni 2024

  • Home
  • Nieuws
  • Berichten uit de Dorpsraad van 21 juni 2024
Kent u Midsommar, naast Kerstmis het belangrijkste feest in Scandinavië? De viering van het begin van de zomer. Rond 21 juni ligt de maatschappij even stil. Families zoeken elkaar op en treffen elkaar voor samenzijn en eten en drinken. Jonge meisjes lopen met bloemenkransen in het haar. De Midsommarboom wordt opgezet. Een lange staak met een kruis bovenin waaraan ook weer bloemenkransen worden opgehangen en alles wordt bekleed met jonge berkentakken, het symbool van het nieuwe leven. Als alles klaar is dansen ouders en hun kinderen en iedereen die mee wil doen in een grote kring rond de boom onder het zingen van oude liedjes. Folklore maar vooral een ankerpunt in het jaar. Niet zomaar een feestje. Het is de ziel van de Scandinavische cultuur. Waarom vertel ik dit? Ik zit terwijl ik dit schrijf aan de Zweedse oostkust en kijk uit over de Oostzee. Op bezoek bij familie in Zweden met Midsommar zoals al bijna 40 jaren. Denkend aan Lonneker met zijn (kleine) problemen. De asielzoekersopvang, de uitvoering van het Dorpsverkeersplan met zijn opbrekingen en verkeersbelemmeringen, z’n 'waar gaan ze woningen bouwen en wanneer wordt het watertappunt geplaatst?' Allemaal oplosbaar gelukkig. Nu, zo op vakantie, lijken alle problemen kleiner en misschien zijn ze ook niet zo groot. Alles wat je onder het vergrootglas legt, lijkt groter heb ik altijd geleerd. Niet doen dus, dat uitvergroten.

Nieuws
Is er ook. Het Dorpsverkeersplan wordt uitgevoerd. Als straks het eenrichtingsverkeer wordt ingevoerd wordt ook de Scholten Reimerstraat anders ingericht. Omdat alle uitgaande verkeer m.u.v. fietsen en brommers straks via de Scholten Reimerstraat moet, komen daar twee rijstroken. Eén voor linksaf en één voor rechtsaf en rechtdoor. Hoe dat er precies uit gaat zien krijgen we nog te horen.

De Muziekzondagen
Twee zondagen zijn er nu geweest in mei en juni. Zondag 16 juni met ’s morgens het optreden van jeugdorkest Symfonia was heel succesvol. Alle stoeltjes bezet en prachtige klanken van oa Mozart klonken over het Dorpsplein. ’s Middags ondanks concurrentie van Vaderdag en natuurlijk het Nederlands elftal goeie muziek van jonge musici van het Conservatorium Artez. Het smaakt naar meer.
En dat meer komt er. Vooral ouders met kinderen: noteer zondag 21 juli in de agenda. De eerste zondag van de schoolvakantie is er ’s morgens om 10.30 uur een workshop voor kinderen om kennis te maken met zelf muziek maken. Trommelen, blazen. Er zijn meerdere mogelijkheden om mee te doen en het is Gratis. Muziek is o zo belangrijk. Het reguliere onderwijs besteedt er helaas over het algemeen onvoldoende aandacht aan, dus maak gebruik van deze mooie zomeractiviteiten en kom naar het Dorpsplein. De middag van de 21e juli is opnieuw voor jonge musici van Artez. Zij beginnen om 15 uur tot 16.30 uur.

Nieuwe voorzitter Dorpsraad
Zoals ik u eerder heb bericht zit mijn termijn erop vind ik zelf. Tweemaal vier jaren vind ik het maximum als voorzitter. Tien en een half in totaal, een mooie periode. Begin januari 2025 geef ik de voorzittershamer aan mijn opvolger. De overige leden van de Dorpsraad zijn inmiddels begonnen met de zoektocht naar een opvolger voor mij. Die zal er ongetwijfeld komen want het is een prachtige functie. Zeer dankbaar werk om te doen. Er is veel ruimte om er invulling aan te geven. De komende jaren zal er veel aandacht uitgaan naar bouwen en wonen, de toekomst van de kerk en het onderwijs en natuurlijk door de oplopende internationale spanningen de toekomst van het vliegveld. Een mooie klus de komende jaren om het dorp Lonneker en het buitengebied leefbaar te houden in alle opzichten. U hoort er nog meer van de komende maanden. 
Vanwege mijn vakantie een iets kortere bijdrage dan gewoonlijk maar dat maken we volgende keer wel weer goed.

Leu, good goan en let ’n betje op mekaar

Matthie Kroezen
Dorpsraad Lonneker 
Share our website