Berichten uit de Dorpsraad van 17 juni 2022

  • Home
  • Nieuws
  • Berichten uit de Dorpsraad van 17 juni 2022
Regeren is vooruitzien, is het gezegde. Ik wens de dames en heren politici veel sterkte de komende maanden, zowel internationaal met de oorlog in Oekraïne als nationaal met de stikstofcrisis en dreigende gastekorten als lokaal met de aanpak van patsercriminaliteit en het verkeer. Dan hebben we het zo slecht nog niet in Lonneker. Dan vallen onze verkeersproblemen en tekorten aan woningen nog wel mee, toch? Natuurlijk, ieders grootste persoonlijke probleem heeft altijd prioriteit. Het hemd is immers nader dan de rok. Noem mij uw problemen en ik vertel u wat voor soort mens u bent. Maar in Lonneker dus, gaat het goed. Mooie feestweek gehad. “Lonneker preuft” heb ik persoonlijk getest en ik vond het een dikke negen. Het kan altijd beter, hoor ik dan sommigen zeggen en dat is natuurlijk ook zo. Luister nog maar eens op You Tube naar: “Zo giet dat hier” van Daniël Lohues, dan weet u weer wat ik bedoel.
Regeren is ook terugkijken op wat er is bereikt in Lonneker. Dat kon slechter, zegt een Tukker dan. Het Dorpsverkeersplan is uiteindelijk vastgesteld door de werkgroep met een laatste bijeenkomst van de werkgroep op 22 juni in het Dorpshuis. Nu de gemeenteraad nog. Dat gaat dit najaar gebeuren. De financiën moeten nu geregeld worden. Grotendeels is dat rond of is bekend waar het geld vandaan komt. Daar wordt hard aan gewerkt. Uitvoering 2023.

De Speelbölt is opgeleverd en wordt als het gras mooi groen is en voor de eerste keer is gemaaid, feestelijk geopend op dinsdag 5 juli. Die bijeenkomst is vooral bedoeld voor de kinderen. Het wordt een leuk feestje. Hoewel we begonnen met een groot financieel gat is het uiteindelijk gelukt met veel donaties en subsidies de financiën helemaal rond te krijgen. Waar een bewonersinitiatief allemaal tot kan leiden. Prachtig toch?

Het projectplan, het Bidbook “Lönneker Laandleamn” is op een haar na klaar. Die laatste haar blijkt hardnekkig. (Weet u trouwens waar het woord hardnekkig vandaan komt? Uit de Franse revolutie, van de guillotine. Soms moest iemand tweemaal onder het mes, dan was de kop er nog niet helemaal af. Die persoon was letterlijk hardnekkig. Luguber maar waar). Hopelijk kunt u het bidbook zsm lezen op de website van de Dorpsraad. Ik houd u op de hoogte. Nauw verband daarmee houdend is een nieuwe actie van de Provincie Overijssel, de Boomdeeldag, voor de gemeente Enschede op zaterdag 19 november.
Woon je in het buitengebied en wil je jouw erf in Lonneker vergroenen? Meld je aan voor de actie Iedereen een Boom. De provincie Overijssel en Landschap Overijssel delen samen met de gemeente Enschede komende winter bomen en planten uit tegen een vergoeding van 25%  van de totale kosten. De rest wordt door de provincie en gemeente betaald. Meld je aan via www.iedereeneenboom.nl.

De nieuwe woonwagenlocaties zijn besproken in de vergadering van de Stadsdeelcommissie West op dinsdag 14 juni. De gemeenteraad was weinig enthousiast over de beide voorkeuren, die door de commissie waren aangedragen, te weten Windmolenweg bij Boekelo en Brandemaatweg bij Lonneker. Beide locaties worden mogelijk geschrapt. Dit punt komt de volgende keer opnieuw op de agenda.

Enschede-Noord en dus ook Lonneker krijgt een nieuwe stadsdeelwethouder: Arjan Kampman. Meneer Kampman, beste Arjan, welkom in Lonneker. We gaan ons best doen er vier mooie jaren van te maken. Daarmee nemen we afscheid van Jeroen Diepemaat, die zich helemaal op het Centrum van Enschede gaat storten. Jeroen bedankt voor de aandacht, die je hebt geschonken aan Lonneker en het luisterend oor. Vaak waren we het eens, maar ook als we het niet eens waren, was er altijd een open dialoog. Bedankt.

Tip voor zondag 26 juni. De laatste mogelijkheid om de reizende fototentoonstelling De Bevrijding van Enschede 1945 te bekijken in het Dorpshuis tussen 11 en 16 uur.

Volgende week ben ik op vakantie dus tot over 14 dagen en natuurlijk
Goodgoan,
 
Matthie Kroezen
Dorpsraad Lonneker
 
Share our website