Berichten uit de Dorpsraad van 16 juni 2023

  • Home
  • Nieuws
  • Berichten uit de Dorpsraad van 16 juni 2023
Lonneker 2030
Het zal je maar overkomen. Zit je in de trein van Deventer naar Enschede, blijft ie stilstaan. Wordt er omgeroepen dat er een forse sein- en wisselstoring is. Het is maandag 12 juni begin van de avond. In die trein zit Kees, student van Saxion. Kees is één van de vier studenten, die de Dorpsraad ondersteunt bij het vergaren van informatie voor het Dorps Ambitie Plan. De informatie is binnen en geanalyseerd en 12 juni zullen de studenten een presentatie houden in het Dorpshuis Lonneker voor de Dorpsraad en andere belangstellenden uit Lonneker. Kees schrikt zich wild. Hij heeft de presentatie op z’n laptop staan, die die avond gebruikt moet worden. De vier zijn tot in de middag bezig geweest met de voorbereidingen als blijkt dat ook Joël door ziekte niet aanwezig kan zijn. Eén van de drie anderen moet zijn deel van de presentatie overnemen. Improviseren dus. Maar hoe komt Kees tijdig in Lonneker? Dat gaat niet lukken, hoort Kees. Op z’n vroegst kan hij om 20.30 uur in Lonneker zijn. De presentatie begint echter om 19.30 uur. Goede raad is duur. Van de vier, zijn er nu nog twee over, zonder presentatie en zonder uitgeprinte A3 vellen, die die avond gebruikt moeten worden. Koortsachtig overleg met Miranda van Anno Nu, de begeleider van de studenten. Bij toeval heeft Miranda ook haar laptop bij zich en laat daar nu één van de laatste concepten van de presentatie opstaan. Gered. Ivo en Noa moeten nu samen de presentatie doen en Ivo springt in zijn auto en scheurt naar Saxion om nieuwe A3 vellen uit te printen. Vlak voor 19.30 uur is hij terug in het Dorpshuis, waar zich ondertussen ondanks de hitte zo’n 25 Lonnekernaren hebben verzameld in afwachting van de nieuwe informatie over het Dorps Ambitie Plan. De avond kan beginnen. Er is nagenoeg niets te merken van de stress achter de schermen voorafgaand aan de presentatie. Voor de studenten een zeer leerzame ervaring, want je leert nu eenmaal veel meer van dingen die niet goedgaan, dan die wel goedgaan.

Het Dorps Ambitie Plan
De inhoud. De studenten hebben een verdeling gemaakt in de drie belangrijkste thema’s die naar voren zijn gekomen uit de analyse: 1. Wonen, 2. Het Dorpse Groen en 3. Markante Locaties. Bij ambities horen ook moderne media, we richten ons immers op 2030. Daarom kunt u alle info krijgen via de whatsapps groep: Lonneker Hoe Dan? Dat kan via de QR code, die op meerdere plekken te scannen is, oa bij de ingang van het Dorpshuis, op de website van de Dorpsraad maar ook via de link: https://chat.whatsapp.com/CJCppnjWelh6doa3OYFvRV
Terug naar de inhoud. Wonen gaat vooral over het gebrek aan doorstroming binnen Lonneker. Mede door gebrek aan woningen voor starters en senioren vindt er vergrijzing plaats en is er een gebrek aan gezinswoningen in Lonneker. Specifieke wensen op woongebied zijn bv een knarrenhof en tiny houses. Wel is daarbij de wens jong en oud gemêleerd te laten wonen. Bij Het Dorpse Groen is er de gedachte zowel binnen als buiten Lonneker zoveel mogelijk groen te sparen en voldoende mogelijkheden voor wandelen te creëren. Bij Markante locaties moet u onder anderen denken aan de toekomst van de kerk, de scholen, de ijsbaan, de sportvelden, de molen, het medisch centrum en het dorpshuis. Na de presentatie van de studenten gingen de aanwezigen in drie wisselende groepen met die drie thema’s aan de slag en heeft men daar nog weer een verdieping aan gegeven. De opbrengst van deze sessie en de input via de whatsappgroep leidt tot een eindanalyse, die samen met andere info die is binnengekomen bij de Dorpsraad uiteindelijk zal leiden tot het Dorps Ambitie Plan. Dit sluiten we op de volgende Dorpsraadvergadering in juli kort met de wethouder en het Stadsdeel Noord en presenteren we het plan direct na de zomervakantie aan het hele dorp. Datum volgt binnenkort.

Renovatie Dorpshuis
Na verschillende gesprekken met de gemeente als eigenaar van het pand, zijn we ook in formele zin tot overeenstemming gekomen. De gemeente (afd. Vastgoed) gaat het leeuwendeel van de renovatie voor haar rekening nemen. Muur- en raamisolatie, nieuwe vloeren, alle binnenschilderwerk, nieuwe LED-verlichting, aanpassing van het verwarmingssysteem en grotendeels de kosten van nieuwe toiletten. Voor het dorp komen de kosten van een doorbraak tussen Digiruimte en bar, zodat er ruimte komt voor een nieuwe bar met dagelijkse ontmoetingsruimte, aanpassing en vergroting van het toneel, en vergroting bergruimte voor instrumenten van Excelsior plus een flexibele wand als afscherming tussen ontmoetingsruimte en grote zaal. Binnenkort meer hierover en meer over het thema eenzaamheid.
 
Goodgoan en leu, let’n betje op mekaar
 
Matthie Kroezen
Dorpsraad Lonneker
 
 
 
 
Share our website