Berichten uit de Dorpsraad van 15 december 2023

  • Home
  • Nieuws
  • Berichten uit de Dorpsraad van 15 december 2023
Een tegen Eenzaamheid
Het goede nieuws is dat het Oranjefonds op 14 december 2023 aan de Dorpsraad Lonneker heeft bericht dat op de aanvraag voor subsidie voor de inrichting van een huiskamer in het Dorpshuis in Lonneker positief is besloten. De subsidie was aangevraagd voor de nieuwe flexibele wand om de grote zaal goed te kunnen afsluiten van de nieuwe “Huiskamer van Lonneker” Het minder goede nieuws is dat we hadden gehoopt dat we nog in december de Huiskamer in gebruik hadden kunnen nemen. Zo hadden we het jaar tegen Eenzaamheid passend kunnen afsluiten. Maar dat is dus niet gelukt. De werkzaamheden zijn nog niet klaar.
Helaas gaat eenzaamheid niet spontaan over, dus in januari is er ook nog genoeg te doen. We gaan als proef starten op dinsdag 16 januari 2024. In de proefperiode van 16 januari t/m 16 februari elke dinsdag, woensdag en vrijdag van 10 tot 12 uur. Er is inmiddels een groep van ruim tien vrijwilligers, die bereid zijn een helpende hand toe te steken op die morgens. Goed hè? Iedereen is welkom op die morgens, voor een praatje, een kopje koffie of thee, gewoon een ongedwongen inloop. En gaat u er naartoe, vraag iemand mee, die volgens u wel een verzetje kan gebruiken. We zien u graag op de 16e. Koffie en thee is gratis die eerste morgen. Eén van de doelstellingen is ook op die morgens de mensen van het digipunt regelmatig aanwezig te hebben om u te helpen met digitale problemen, met telefoon en laptop.

Eindejaarsweetjes
Elke tweede dinsdag in de maand heeft de Dorpsraad overleg met de gemeente over zaken die Lonneker aangaan. Op 12 december passeerden o.a. de volgende puntjes de revue:
  • De gemeente en de andere partijen beraden zich op dit moment wat het betekent dat het Bestemmingsplan voor de Evenementenlocatie op het Vliegveld door de Raad van State is vernietigd.
  • De gemeente gaat volgend jaar starten met de planontwikkeling voor woningbouw voor de gemeentegronden aan het eind van de Demmerskamp.
  • De plannen voor het Medisch Centrum op de hoek Schuttekamp, Vliegveldweg vorderen gestaag.
  • Het doortrekken van het voetpad langs de F35 naast de Voortsweg helemaal naar Enschede is nagenoeg onhaalbaar. Sommige partijen hadden hier om gevraagd. De beschikbare ruimte is te smal. Er zouden dan tientallen bomen gekapt moeten worden.

December 2023
Ik hoorde deze week een mooi verhaal dat te mooi is om niet waar te kunnen zijn. Els was in verwachting van haar eerste kindje, dat naar verwachting vlak voor de Kerst geboren zou worden. Op 23 december zag de kleine Erik inderdaad het levenslicht. Alles leek goed en ook Opa Gerrit, die boer was kwam met zijn Rikie op bezoek om het kleine kereltje te bewonderen. Op de terugweg in de auto was Gerrit heel stil. “Wat is er Gerrit, wat ben je stil” zei Rikie. “Het voelt niet goed” zei Gerrit. “Dat kleine ding keek mij aan met zulke ogen, als een kalfje mij na de geboorte zo aankijkt, ligt het de volgende dag dood in het stro. Echt waar” Rikie wist dat Gerrit niet zomaar iets zegt. Gerrit is geen paniekvogel. Thuis zitten Gerrit en Rikie te dubben wat ze moeten doen. Ze besluiten toch met Els te bellen. Els snapt direct wat haar vader bedoelt en neemt ongerust contact op met de kinderarts en vertelt haar wat haar vader had gezien. De arts probeert Els gerust te stellen, dat er echt niets aan de hand is, maar Els wordt hoe langer hoe ongeruster. De arts ziet dat gelukkig ook en stelt voor, voor de zekerheid toch een echo en een ECG te maken. Direct als de uitslag bekend is, komt de kindercardioloog met grote ogen Els’ en Eriks kamer binnen. “Eriks hartje functioneert helemaal niet goed en hij moet direct geopereerd worden”. Ruim twee uren later komt de cardioloog bij Els binnen, met het goede nieuws. Operatie geslaagd. Geen moeilijke operatie maar het moest wel op heel korte termijn, anders was het levensbedreigend geweest. Rikie en Gerrit waren inmiddels ook weer in het ziekenhuis en de stoere Gerrit die in geen jaren had gehuild liet zijn tranen de vrije loop. Zo hadden ze de mooiste Kerstavond die ze ooit hadden gehad. Ratio is zeer belangrijk maar gevoel is onmisbaar.
 
Ik wens u gelukkige, gezonde feestdagen en een zeer voorspoedig begin van 2024 en dat kan natuurlijk niet zonder dat we elkaar treffen op de nieuwjaarsreceptie van de Dorpsraad op zondag 7 januari om 11.30 uur op het dorpsplein voor de muziekkoepel. Dan weten we ook wie dit jaar de Droadneagel krijgt uitgereikt.
 
Goodgoan en let ’n betje op mekaar
 
Matthie Kroezen
Dorpsraad Lonneker
 
 
 
 
Share our website