Berichten uit de Dorpsraad van 1 december 2023

  • Home
  • Nieuws
  • Berichten uit de Dorpsraad van 1 december 2023
Nu ik dit schrijf is het vrijdag 1 december. Het begin van de winter volgens de meteorologen. Zij gebruiken de kalendermaanden om begin en eind van de seizoenen aan te duiden. Dit om een betere klimatologische vergelijking mogelijk te maken. De sterrenkundige seizoensindeling varieert immers altijd een beetje. Hoewel we op school leren dat de winter begint op 21 december is dat voor dit jaar niet het geval. In 2023 moeten we een dag langer wachten op de winter. Pas op 22 december begint de winter. Als ik naar buiten kijk op dit moment is de winter nu al begonnen. De velden en bomen zijn wit van sneeuw en rijp. Alleen de zon ontbreekt nog voor prachtige winterse foto’s. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd de komende weken. Lees het dorpsblad er goed op na wat er allemaal te doen is de komende tijd. Voor elk wat wils. Kerstsamenzang in de Jacobus de Meerdere, Midwinterhoornblazen, een Kerstwandeling met versnaperingen onderweg, de intocht van de Kerstman.

Lonneker: Hoe dan? Woningbouw
Het motto van onze toekomstvisie voor het dorp. Geen strak omschreven doelstellingen maar wel de richting die we op willen. Eén van de belangrijkste thema’s daarin is wonen. Woningen bouwen beter gezegd. We hebben het hier al vaak gehad over de grote vraag naar zowel starterswoningen als woningen voor senioren in Lonneker. De Dorpsraad heeft het daar recent ook over gehad met een aantal fracties uit de gemeenteraad. De constatering was dat hoewel er wel wat plannen zijn in het dorp, het allemaal ontzettend traag gaat. Het lijkt wel of iedereen in Nederland is bevangen door bevriezingsverschijnselen. Alles is stroop geworden. We hebben tientallen voorwaarden en regels bedacht de afgelopen jaren, waardoor ontwikkelingen niet kunnen worden uitgevoerd. Het heeft allemaal niets te maken met krachten van buitenaf, we hebben het allemaal zelf gedaan. 100% mensenwerk, maar dan in negatieve zin. Dat zijn we kennelijk bijna normaal gaan vinden. Alle politieke partijen zeggen dat het anders moet, maar er gebeurt niets. Ja, onderhandelen, wie met wie zou moeten regeren. Maandenlang, zoals het er nu uitziet. Geen voortgang in de woningbouw, geen duidelijkheid voor de boeren, traag, traag, traag. Als het goed is, is er maandag 4 december een motie ingediend in de gemeenteraad over de vernieuwing en uitbreiding van woningen achter de muziekkoepel, zodat er over enige jaren meer woningen voor senioren ter beschikking zijn in Lonneker. Daarnaast zijn er nog drie andere locaties in Lonneker waar mogelijkheden zijn of misschien komen. Lonneker ligt buiten de afspraaklocaties in de zogeheten spoorzone in Twente. De gezamenlijke gemeenten hebben afgesproken dat er de komende jaren vooral gebouwd zal gaan worden in de strook direct ten noorden en ten zuiden van de spoorverbinding tussen Almelo en Gronau. Lonneker valt daarbuiten en het zal dus door eigen initiatieven nieuwe woningbouw mogelijk moeten maken. De Dorpsraad gaat binnenkort ook nog met andere fracties van de gemeenteraad in gesprek over hetzelfde onderwerp.

Ontwikkelingen in het buitengebied
Zonder nu hier opnieuw inhoudelijk op de casus in te gaan zit er nu toch procedurele voortgang in de plannen voor recreatiewoningen in het buitengebied en wel op de Roolvink-es bij de Oude Deventerweg. Er is veel gepraat en bemiddeld de afgelopen maanden en de aanvraag staat nu op de agenda van de gemeenteraad voor 4 december. Het college van B&W zal de gemeenteraad vragen een verklaring van geen bedenkingen af te geven, zodat met de feitelijke uitvoeringsplanning kan worden begonnen. De officiële bezwarenprocedure gaat dan ook van start, zodat er hopelijk eindelijk duidelijkheid komt wat er wel en wat er niet wordt toegestaan aan bouw van recreatiewoningen in het buitengebied. Volgende week weten we weer wat meer.

Subsidies voor het Dorpshuis
Zoals ik recent al had vermeld was de gemeente Enschede heel snel met het toekennen van extra gelden om het Dorpshuis in Lonneker weer up to date te maken. Dit geld is ook goed ingezet zoals men kan zien in de vorderingen die gemaakt worden momenteel. Toch kunnen we niet goed verder omdat een beslissing over een andere subsidie nog steeds niet is genomen. Voor de nieuwe flexibele tussenwand in het Dorpshuis is subsidie aangevraagd bij het Oranjefonds. Een prima organisatie met heel goede doelstellingen, alleen het duurt zolang. We wachten nu al drie maanden op een beslissing en kunnen met een aantal zaken niet verder tot er duidelijkheid is. Erin berusten is de enige mogelijkheid.

Noteer vast in uw agenda zondag 7 januari 2024 11.30 uur: de nieuwjaarsreceptie van de Dorpsraad op het dorpsplein bij en in de muziekkoepel, met de uitreiking van de Lonneker Droadneagel.
 
Goodgoan en let ’n betje mekaar
Matthie Kroezen
Dorpsraad Lonneker
 
 
Share our website